Choď na obsah Choď na menu

Je jazdenie jednoduché?

Ak si ľudia myslia že jazdenie je jednoduché, tak je to obrovský omyl! Jazda na koni nie je iba vozenie, je to aj starostlivosť o tieto tvory, zodpovednosť za ich bezpečie, a veľa sily, trpezlivosti a hlavne nehy a lásky. Jazdenie je šport, ktorý vie byť nebezpečný, ale aj nádherný s krásami aké si vie človek iba predstaviť ak to nezažije. Jazdenie si vyžaduje silu v rukách aj nohách, aby sa človek dokázal na koni udržať, a aby koňa vedel ovládať.

Jazdenie tak tiež chce čistú a pokojnú myseľ. Ak sa kôň zľakne, zraní alebo pochytí s iným koňom. Treba vedieť koňa upokojiť, a vedieť sa o neho postarať. Podľa vlastnej skúsenosti viem, že zachovať si chladnú hlavu v takýchto prípadoch, je to najlepšie čo jazdec môže urobiť. Nepomôže tým len sebe, ale aj koňovi. Ak chce človek vedieť jazdiť nemal by mať výbušnú povahu lebo to nemá dobrý vplyv ani na koňa. Keď už sa do toho chcete pustiť, mali by ste si dopredu niečo naštudovať, aby ste vedeli aspoň niečo o tvoroch na ktorých sa chystáte jazdiť.

Veľa ľudí si hovorí že starať sa o kone je maličkosť, ale vôbec to tak nie je. Treba vedieť koňa poriadne vyčistiť a postarať sa o neho. Zaobstarať aby mal dostatok jedla, vody a aj živín. Keď nastane jar a kone začnú púštať srsť, tak treba ich vedieť vyčistiť tak, aby jej mali čo najmenej. Chce to síce veľa trpezlivosti a snahy, ale oplatí sa. Ak chce človek jazdiť, tak by mal vedieť aj na koňa nasadnúť, a nebáť sa ho. Mala som aj prípad kedy sa dievča chcelo naučiť jazdiť, ale bálo sa priblížiť ku malému poníkovi len preto, lebo na ňu otočil hlavu. Toto je velká chyba. Ak ku koňovi pristupujete so strachom, tak aj on sa začne báť a robit veci ktoré nechcete aby robil. Často sa stáva, že ľudia padnú z koňa a hned to chcú vzdať, alebo to dávajú za vinu práve koňovi. No to je chyba, ak kôň niečo urobí, ako napríklad zastane pred prekážkou alebo ju zhodí, tak je to vina jazdca lebo urobil niečo zle. Ak jazdec spadne, netreba sa vzdávať Je to normálne a stáva sa to. Ako sa hovorí "Jazdec nie je jazdcom, kým nespadne 7-krát"

Kone sú samozrejme veľmi zvedavé tvory, ktoré majú potrebu skúmať okolie, a veci okolo seba odkedy sa narodia. Treba s tým počítať, a nie koňa za to hrešiť. Len si overuje určité predmety alebo zvieratá, a zisťuje či mu to ublíži a je dôvod sa báť alebo to môže brať ako kamaráta, a nič sa u nestane.

Patriť medzi jazdcov, a byt zasvätený do sveta koní je to najlepšie čo ma mohlo stretnúť, a určite odporúčam vyskúšať. Ja jazdím už takmer sedem rokov a stalo sa mi plno zážitkov, o ktoré sa s vami určite niekedy podelím, aby ste sa mohli dozvedieť aké vtipné, zaujímavé či adrenalínové zážitky môže jazdec spolu s koňom zažit.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.