Choď na obsah Choď na menu

Jazdecké vybavenie

Pre jazdca:

 

Správny jazdec by mal mať prilbu, ktorá mu sedí a nie je mu ani veľká ani malá. Mal by mať aspoň dvojo jazdeckých nohavíc, odborne povedané Rajtky. Kvôli bezpečnosti samozrejme aj chránič trupu alebo pre lepší pohyb chránič chrbtice. Ja osobne preferujem chránič chrbtice, je to lepšie pre pohyb a jazdí sa v tom lepšie. Niektorý jazdci nosia aj rukavice, aby nemali mozole, ja rukavice síce nepoužívam, ale v niektorých prípadoch si ich dám. Jazdec by mal mať samozrejme aj vhodnú obuv. Najlepšie sú nízke jazdecké topánky a k nim chapsy, no na zimu mám najradšej vysoké čižmy s vyhrievanými vložkami. Udržujú nohu v teple, a dobre sa v nich jazdí. Potom k výbave patrí aj bičík. Existujú dva typy bičíkov na jazdenie. Krátky bičík na parkúr a dlhý metrový bičík na drezúru. Ja jazdím parkúr, ale používam obidva. Majú rôznu silu a každý kôň reaguje inak. Väčšinou používam parkurový bičík, ale nájde sa aj kôň ktorý lepšie reaguje na drezúrový. 

 

Pre koňa:

1. Pri odpočinku:

Pri odpočinku vo výbehu alebo stajni by mal mať kôň pohodlie, a mal možnosť sa uvoľniť. Preto základná výbava pre koňa je ohlávka a deka. Existuje mnoho druhov ohláviek. Ja najradšej používam ohlávky ktoré majú na sebe aj jemnú kožušinku. Je jemná na dotyk, a aj koňom je príjemná. Potom sú aj klasické ohlávky bez kožušinky. Aj tieto sú dobré no skôr do výbehu, lebo sa dajú jednoducho čistiť. Potom existujú ohlávky, ktoré sú vlastne iba lanká zauzlené dokopy. Tieto ohlávky sa volajú parelky, sú skôr univerzálne a dajú sa požiť ako do výbehu, tak aj do stajne. Jediné čo je pri ohlávkach problém je veľkosť. No aj to sa dá vyriešiť. Buď si nájdete niekoho, kto robí ohlávky na mieru, alebo si jednu kúpite a upravíte ako chcete. Potom pri oddychu sú potrebné deky, hlavne ak je zima, alebo je kôň spotený. Sú príjemné na dotyk a dá sa s nimi aj jazdiť no vtedy je lepšie si zohnať deku s lepším zapínaním, aby sa náhodou nestalo že počas jazdy sa vám deka rozopne a dojde k úrazu. Taktiež je dôležité dbať na veľkosť.

2. Pri práci:

Pri práci na koni treba viac potrieb a ten zoznam je dlhší. Preto začneme od začiatku, čiže od uzdečky (uzda) Uzda sa skladá z nánosníku a zubadla ktoré môžu mať, ale niektoré uzdy nemajú nánosník alebo zubadlo. Uzda bez zubadla sa nazýva Bezzubadlovka. Potom má uzda aj čelenku a podhrdelník ktoré má každá uzda. Bez týchto dvoch vecí uzda nebude držať. Uzdy sú tiež rôzne druhy. Ako už bola spomenutá Bezzubadlovka, potom uzda používaná na drezúru a parkúr ktorá má všetky prvky. Potom ostáva len Westernová uzda ktorá nemá nánosník, a má trochu iné zubadlo. Uzda má samozrejme aj oťaže ktoré sa dajú nahradiť buď novými koženými oťažami alebo oťažami vytvorenými z hrubých lán. Ja používam oboje a oboje sú dobré. Potom sa pri parkúre používa aj pomôcka zvaná Martingal, je to kožený pruh, ktorý sa upevní na oťaže a potom na podbrušník spolu s krkom. Pomáha to koňa udržať ak by sa niečo stalo, a zároveň udržiavať jeho hlavu hore.  

Následuje sedlo. Tu sa vyskytujú dva druhy sediel. Anglické sedlo a Westernové. Anglické je od Westernového výrazne ľahšie čo sa týka váhy, ale aj vybavenia. Westernové sedlo musí mať 2 podbrušníky (popruhy čo držia sedlo na koni a vedú popod brucho) a ďalší popruh cez hruď. Vzhľadom na to že Westernové sedlo je tažšie a využíva sa na divočejšie športy, musí byť uchytené oveľa lepšie. Westernové sedlo sa využíva pri ródeu, rýchlostnej jazde okolo barelov alebo naháňanie dobytka. Western je známy hlavne v Mexiku a Španielsku vďaka cowboyom a plemenám koní vyšlachtených špeciálne pre Westernové jazdenie. Potom je tu Anglické sedlo ktoré má len jeden popruh. Obidve sedlá majú samozrejme aj strmene. Anglické sedlo však nemá krúžky na zavesenie lán či vakov, ani hrušku. (nachádza sa v prednej časti Westernového sedla) Používa sa pri parkúre, drezúre či cross country. Pri týchto aktivitách je dôležité, aby sedlo nebolo príliš ťažké. Už z pravidla sa s Westernovým sedlom nesmie skákať. Je dosť ťažké a pri skokoch to dá koňovi ešte väčšiu námahu, ako skákať s Anglickým sedlom. K povinnej výbave sediel patrí Podsedlová deka, skrátene Podsedlovka.  Vďaka nej nie je sedlo pre koňa také tvrdé a koža sedla koni neublíži. Podsedlovka pre Anglické sedlo má iný tvar, dĺžku, hrúbku a aj materiál než podsedlovka pre Westernové sedlo. K výbave Anglického sedla patrí aj tzv. baran ktorý je ďalšia deka pod sedlo. No je výrazne menší a hrubší. Používa sa ak má kôň príliš výrazné kosti, vďaka tomu je pre neho nosenie sedla príjemnejšie. 

K výbave koní patria aj chrániče nôh, tie sú dôležité hlavne pri parkúre. Potom ešte strapce a ušane. Sú to veci ktoré pomáhajú odohnávať muchy z konskej tváre alebo chrániť ušká týchto tvorov. Nie je to povinné, ale ja to používam a mám dobré skúsenosti takže odporúčam.

3. Práca okolo koní:

Pri práci s koňom je dôležité mať vodítko alebo lonžku. Lonžka je ako vodítko, ale je oveľa dlhšia a pracuje sa s ňou hlavne ak učíte začiatočníkov alebo pri učení koňa. V tých istých situáciách sa používa aj lonžovací bičík. Je dosť dlhý na to, aby dokázal popohnať koňa aj keď je niekoľko metrov ďaleko. 

K výbave patrí samozrejme aj box s čistením. Základné vybavenie by malo obsahovať tvrdú a mäkkú kefu, kefu na kopytá, stierku potu, špongiu. Potom sú aj ďalšie iné kefy, ako kefa na hrivu, žbilko, kefa na tvár, drôtená kefa na blato a pod. Tieto nie sú veľmi dôležité no je povinné mať aspoň tie základné. A nesmú chýbať samozrejme ani pamlsky, vytamíny a doplnky pre koňa. Koňe majú radi granulkovité tvary alebo niečo čo môžu pohrýzť. Nepohrdnú samozrejme ani suchým chlebom, mrkvou či šťavnatými jabĺčkami. Je to ich prirodzený príjem vitamínov. No niekedy im treba dopriať a dať im aj dáke doplnkové granulky ktoré majú veľmi príjemnú vôňu.

Ja si svoje jazdecké vybavenie a všetko čo potrebujem kupujem v obchode Decathlon. Je to výborný obchod so širokými ponukami a viem tam nájsť naozaj všetko čo potrebujem. Majú kvalitné výrobky a nikdy ma nesklamali takže odporúčam. 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.